Od 18 do 22 października Hala Koszyki zaprosi wszystkich miłośników smaku na niezwykłe kulinarne doświadczenie. W sezonowym menu Nowa Karta Warszawy zagoszczą trzy dania autorstwa zwyciężczyń konkursu „Liczymy się z Twoim daniem”. Autorskie interpretacje warszawskich klasyków, zaproponowane przez amatorów - wielbicieli gotowania, przygotują szefowie kuchni trzech koszykowych restauracji. Gospodarzem całego projektu jest Mateusz Gessler.
z sentymentem do lokalnych tradycji. Połączenie tych światów - jak w zwycięskich daniach konkursu „Liczymy się z Twoim daniem” organizowanego przez Halę Koszyki - idealnie wpisuje się w aktualne preferencje kulinarne mieszkańców Warszawy. To właśnie tu, w stolicy, wpływy kuchni światowej zakorzeniły się szczególnie.
Współczesna warszawska scena gastronomiczna to istne laboratorium smaku, w którym historia łączy się z odwagą eksperymentowania. Hala Koszyki, miejsce o ponad stuletniej tradycji handlowej i kulinarnej, nie tylko kontynuuje ten trend, ale też otwiera się na społeczność. To pierwsza taka sytuacja, gdy profesjonalne restauracje otwierają swoje kuchnie dla pasjonatów gotowania, by ich pomysły mogły zaistnieć w prawdziwym menu.
To nie jest zabawa, tylko realna szansa pokazania się szerszej publiczności. Warszawska kuchnia zawsze była otwarta – na ludzi, wpływy i smaki z różnych zakątków Polski i świata. Chcieliśmy to oddać w konkursie realizowanym pod szyldem Nowej Karty Warszawy"
mówi Mateusz Gessler, kucharz, restaurator i osobowość telewizyjna, Warszawski Sen i Ćma 24h.
Każde ze zwycięskich dań konkursu „Liczymy się z Twoim daniem” to wyjątkowa interpretacja warszawskiego klasyka. Przeszukiwanie starych przepiśników i książek kucharskich zaowocowało niezwykłymi propozycjami, których od 18 do 22 października będzie można spróbować w Hali Koszyki.
Zraz & Rak, czyli zrazy z rostbefu faszerowane szyjkami rakowymi, z faworkiem, majonezem szafranowym i parmezanem to danie, które zaserwuje swoim gościom Adrian Rogoziński, szef kuchni Warszawskiego Snu. Autorkami pomysłu, który oczarował jurorów i zajął pierwsze miejsce, są Marta Samson oraz Magdalena Bugaj.
Z kolei Azjata w Warszawie – autorstwa Julii Rzadkiewicz i Julii Pierzchlewicz – to warszawskie pyzy w orientalnej interpretacji: z farszem wołowym z imbirem, kaffirem i shiitake, podane z sosem orzechowym, olejem chilli i śliwkami korzennymi. Tradycyjne pyzy stają się tu mostem między stołecznym stołem a ulicą w Bangkoku. Za jego serwis odpowiada restauracja Zachodni Brzeg.
Tradycyjne pyzy z nowoczesnym twistem to klasyczne pyzy na kremie z Grana Padano, z sosem truflowym i prażonymi orzechami. To danie – na podstawie przepisu autorstwa Dominiki Jabłonowskiej i Amelii Walczak – zaserwuje street foodowy lokal Kiełba w gębie, znany z odważnego podejścia do warszawskiej tradycji. „Liczymy się z Twoim daniem” to nie tylko kulinarny konkurs, ale też forma dialogu między zawodowcami a pasjonatami.
Dziś kuchnia to przestrzeń współpracy, nie rywalizacji. Chcemy pokazać, że pomysły amatorów potrafią być świeże, pełne pasji i naprawdę dobre"
mówi Chef Adrian Rogoziński z Warszawskiego Snu.
Inspiracją dla naszego dania była przedwojenna kuchnia warszawska i to co w niej najważniejsze –smak, tradycja i obecność raków i rostbefu na dobrych stołach. Dla mnie kuchnia to powrót do rodzinnego stołu – dziś wzbogacony eksperymentowaniem. Nasze danie to ukłon dla dawnych miejskich tradycji, ale we współczesnym wykonaniu, które nie pozwala się nudzić.”
tak podkreśla rolę dawnych kulinariów Magdalena Bugaj, współautorka zwycięskiego dania Zraz&Rak.
Zwycięskie potrawy będą dostępne w sezonowym menu Hali Koszyki w dniach 18–22 października 2025 r. Każde z nich pojawi się w karcie jednej z trzech restauracji pod opieką szefów kuchni Koszyków.
Inicjatywa „Nowa Karta Warszawy” ma na celu promowanie współczesnej kuchni warszawskiej - tej, która sięga po tradycję, ale nie boi się zmian. To kulinarny hołd dla miasta, które od zawsze jest otwarte, różnorodne i pełne smaków.
Nowa Karta Warszawy, która swoją premierę miała 17 września, to także zaproszenie od szefów Koszykowych restauracji do smakowania stolicy na nowo. Kucharze sięgnęli do klasycznych warszawskich przepisów i uczynili z nich inspirację do stworzenia wyjątkowego menu. Nie inaczej było w przypadku szefów barów, którzy stworzyli własne i niezwykłe interpretacje koktajli. Historyczne receptury nie zostały przez nich odtworzone w dosłowny sposób, a wzbogacone o unikalny charakter każdej z restauracji i odrobinę współczesnego luzu.
Nowa Karta Warszawy to ponad 20 autorskich opowieści o Warszawie – pełnych odniesień do historii miasta, a jednocześnie odważnie nawiązujących do smaków świata. Dobrych na pyszne śniadania, szybki lunch, wystawne obiady i romantyczne kolacje, a nawet wieczorne imprezy w Hali Koszyki.
Patronami medialnymi projektu są KUKBUK i Chillizet.