Warszawa od zawsze była wielokulturowym tyglem, miastem spotkań przy stole, pełnym opowieści kulinarnych. Teraz dzięki inicjatywie Hali Koszyki, wybrzmiewają one na nowo w specjalnym, jesiennym menu food hallu. Nowa Karta Warszawy, bo o niej mowa, to bezprecedensowy mariaż międzykulturowych poszukiwań oraz kreatywnych wizji doświadczonych chefów kultowych Koszykowych restauracji, m.in. światowego mistrza sushi Alona Thana. Jest też niespodzianka – w sezonowej karcie znaleźć można też propozycje warszawiaków - miłośników gotowania, wyłonione w konkursie. Każde danie Nowej Karty Warszawy opowiada inną historię: zapamiętaną z biesiad w rodzinnym gronie, wyniesioną z profesjonalnej kuchni, znalezioną w starym przepiśniku lub kultowej książce kucharskiej. Z potrzeby wspólnego świętowania stołecznych smaków powstało coś, czego Warszawa jeszcze nie widziała: kolorowa i różnorodna karta dań, koktajli i deserów, bazująca na tradycji, ale przyprawiona nowoczesną interpretacją. Gospodarzem projektu jest Mateusz Gessler.
Dla mnie warszawskie smaki to te, które mocno się kojarzą ze stolicą. Są to na przykład flaki po warszawsku z pulpetami, wuzetka, móżdżek po polsku czy podroby. Smakiem, który pamiętam z dzieciństwa, jest zupa ogórkowa mojej mamy, którą robiła w Paryżu, ale według warszawskiego przepisu z czasów jej młodości, ale też tarta ze śliwek węgierek od mojej prababci”
mówi Mateusz Gessler, kucharz, restaurator i osobowość telewizyjna, Warszawski Sen i Ćma 24/7.
Do współtworzenia Nowej Karty Warszawy Hala Koszyki zaprosiła mieszkańców stolicy i wszystkich miłośników gotowania – wzięli oni udział w konkursie „Liczymy się z Twoim daniem”, zrodzonym z pragnienia, by powrócić do kulinarnych korzeni i nadać im nowe życie, które będzie także bliskie zarówno zetkom, jak i millenialsom. W wielkim finale, który odbył się 13 września w Pracowni Kulinarnej na antresoli Koszyków, wybrane w I etapie dwuosobowe zespoły zaprezentowały swoje pomysły, gotując na żywo pod okiem Mateusza Gesslera. Serca i kubki smakowe jury – Chefa Alona Thana (Kago Sushi) z Dominiką Biegańską (Chillizet), Dominiką Zagrodzką (KUKBUK), Anną Dembską (foodist) oraz Iwoną Walendzik (Globalworth) – podbiło smaczne trio: Zraz&Rak (zrazy wołowe z szyjkami rakowymi), Azjata w Warszawie (pyzy po azjatycku) i Tradycyjne pyzy z nowoczesnym twistem. Konkursowa atmosfera w Hali Koszyki była wyjątkowa: spotkały się tu różne pokolenia i wrażliwość na smaki Warszawy.
Bardzo lubię polską kuchnię i jako przewodniczący jury miałem okazję doświadczyć ogromnej kreatywności i różnorodności połączeń polskich specjałów z wpływami ze wszystkich stron świata. Dzięki otwartości uczestników konkurs stał się prawdziwą celebracją kuchennej wyobraźni i dialogu tradycji ze współczesnością”
podsumowuje Alon Than.
„Inspiracją dla naszego dania była przedwojenna kuchnia warszawska i to co w niej najważniejsze –smak, tradycja i obecność raków i rostbefu na dobrych stołach. Dla mnie kuchnia to powrót do rodzinnego stołu – dziś wzbogacony eksperymentowaniem. Nasze danie to ukłon dla dawnych miejskich tradycji, ale we współczesnym wykonaniu, które nie pozwala się nudzić.”
Magdalena Bugaj, współautorka zwycięskiego dania Zraz&Rak tak podkreśla rolę dawnych kulinariów.
Finał konkursu „Liczymy się z Twoim daniem” był inspirujący zarówno ze względu na ciekawe pomysły zgłoszone przez uczestników, jak i różnorodność podejścia do stołecznej tradycji. To były świetne, można powiedzieć – nawet restauracyjne dania, gotowane w fantastycznej atmosferze. Podobało mi się, że tak wiele świeżych interpretacji klasyków – od wuzetki po pyzy – pojawiło się w propozycjach konkursowych. Stanowią one kulinarną esencję Warszawy, na której stole łączą się inspiracje z wielu regionów Polski i świata. Cieszę się, że ten projekt stał się przestrzenią do dzielenia się wspomnieniami, historiami i własną wizją warszawskich smaków. Zaangażowanie oraz otwartość uczestników pokazały, jak żywa jest dzisiaj kulinarna tożsamość miasta i jak wiele jest wciąż do odkrycia. Dzięki wspólnej pasji powstaje menu, jakie jeszcze nigdy wcześniej nie gościło w Hali Koszyki”
mówi Mateusz Gessler.
Nowa Karta Warszawy, która swoją premierę miała 17 września, to także zaproszenie od szefów Koszykowych restauracji do smakowania stolicy na nowo. Kucharze sięgnęli do klasycznych warszawskich przepisów i uczynili z nich inspirację do stworzenia wyjątkowego menu. Nie inaczej było w przypadku szefów barów, którzy stworzyli własne i niezwykłe interpretacje koktajli. Historyczne receptury nie zostały przez nich odtworzone w dosłowny sposób, a wzbogacone o unikalny charakter każdej z restauracji i odrobinę współczesnego luzu. Nowa Karta Warszawy to ponad 20 autorskich opowieści o Warszawie – pełnych odniesień do historii miasta, a jednocześnie odważnie nawiązujących do smaków świata. Dobrych na pyszne śniadania, szybki lunch, wystawne obiady i romantyczne kolacje, a nawet wieczorne imprezy w Hali Koszyki.
„Nowa Karta Warszawy doskonale komponuje się z dynamicznym rytmem stolicy i oczekiwaniami jej otwartych na inspiracje mieszkańców oraz gości. Tworząc to wielowymiarowe menu, stawiamy na różnorodność nie tylko smaków serwowanych na talerzach, lecz także doznań artystycznych – bo Koszyki to przestrzeń spotkań, w której kulinarne wyzwania sąsiadują z koncertami, wystawami i żywą kulturą. Odwaga w łączeniu sprawdzonych receptur ze światowymi akcentami wynika z potrzeby autentyczności oraz dialogu, który najlepiej rozumieją ci, którzy szukają emocji i nowych doświadczeń. Właśnie takie podejście buduje współczesną tożsamość Warszawy – miasta odważnego, ale zawsze wiernego swoim korzeniom”
podsumowuje Iwona Walendzik, Marketing & Communications Director, Globalworth Poland.